projekt chloumek

Projekt navazuje na provedené komplexní pozemkové úpravy, které vrací život do státními statky „scelené“ krajiny a dané místo opět zpřístupňuje systémem polních cest a pěšin. Ruku v ruce je v rámci obnovy krajiny prováděna výsadba alejí a obnova mezí. Plánuje se návrat či obnova drobných sakrálních památek. To vše má za cíl krajinu zpřístupnit, najít znovu pojítko mezi ní a člověkem a podtrhnout či zdůraznit její nesmírný vliv na formování hodnot každého z nás.

K tomu, aby toto místo mohlo získat zpět svůj duchovní a společenský význam, bude třeba, aby pouze nečerpalo ze své historie, ale stalo se aktivním. Bude potřeba přidat novou energii. Z hlediska fungování celého areálu bude důležité vytvořit zde nový prvek, který bude schopen místo oživovat a vytvářet příležitosti pro přesně koncipovaný program.

Tento nový prvek umísťujeme do prostoru mezi areál kostela a novodobý hřbitov - má prostý tvar kruhu a odkazuje se tak na prehistorické kruhové rondely, kterých je v archeologických nálezech v okolní krajině velké množství. Do země zahloubený dvouúrovňový kruhový objekt otevírá možnost uskutečnění různorodých kulturních událostí díky své variabilní dispozici situované podle jeho obvodu. Dispozice umožňuje ve své vrchní části členit prostor velkými otočnými dveřmi na jednotlivé místnosti, kde se může konat hned několik akcí současně. V otevřené a průchozí dispozici se může konat například jedna tematická výstava. Kontinuální zaoblený vnitřní prostor rondelu nabízí také možnost výtvarného pojednání jeho dlouhé „cyklické“ stěny, která by mohla být bez přerušení mapována promítaným obrazem. K tomu přispívá i její umístění v šeru podzemí. Středové atrium může sloužit například jako baletní scéna, může se zde odehrát koncert, divadlo, letní výtvarná škola a podobné akce. Poskytuje také prostor pro jednoduché občerstvení. Po obvodu krytého ochozu je navržena galerie venkovních soch. Prostor vnitřního atria je rozvržen podle světových stran, tak aby se nádvoří stalo velkými slunečními hodinami, do jejichž kruhového ciferníku se bude propisovat čas. V případě nepříznivého počasí je možné atrium zastřešit lehkou konstrukcí. Ve spodním podlaží jsou umístěny toalety, šatny, sklady a technické zázemí. Veškeré prostory jsou volně bezbariérově přístupné.

Na vrcholu kopce vytváříme několik drobných krajinných úprav jako je zpevněná zatravněná plocha parkoviště za novým hřbitovem, zokruhování cest okolo vrcholu kopce s vyhlídkovým místem, propojení dvou výškově oddělených cest lesním schodištěm, úprava dopravní obslužnosti a pěší a relaxační oblast vytvořená z fragmentu staré příjezdové cesty v aleji vzrostlých stromů.

  

 
 
Cookies

Tento web používá soubory cookies k poskytování interaktivních služeb, jako je přihlašování, k personalizaci obsahu či reklam a k analýze návštěvnosti stránek. Mějte povoleny cookies, abyste i vy mohli využívat všechny možnosti těchto stránek. Používáním tohoto webu s jejich použitím souhlasíte.

Nahoru